Neden Bir An Önce Doğal Çamaşır Deterjanı Kullanmaya Başlamalısınız?
Sentetik kimyasallardan üretilen ticari çamaşır deterjanındaki tehlikeli kimyasallardan uzak durmak için ne yapmalısınız? İlk hamle olarak bitkisel ürünlerden elde edilmiş doğal çamaşır deterjanlarına geçebilirsiniz.
Ancak bu basit çözümün önünde tek engel bu sentetik kimyasal bombası çamaşır deterjanlarının yaygınlığıdır. Ancak bu sentetik kimyasalların nasıl bir sağlık düşmanı olduklarını anlayıp görebilirseniz açıkçası değil evinize sokmak market reyonlarında dahi yanlarından geçmek istemeyebilirsiniz. Ticari çamaşır yıkama deterjan ve yumuşatıcı ürünleri başta olmak üzere tüm sentetik kimyasallardan oluşan hijyen ürünleri insanlara, evcil hayvanlara ve çevreye zarar veren kimyasal bir kokteyldir ve ailenizin ve evinizin sağlığını iyileştirmenin yollarını ararken çamaşır deterjanında tehlikeli kimyasallardan kaçınmak şarttır. Neden şart olduğuna dair 13 çok iyi sebebi ve ticari çamaşır deterjanları içinde bulunan 13 kimyasalı yakından tanıyalım.
Sentetik Kimyasal Çamaşır Deterjanında Bulunan 13 Tehlikeli Kimyasal Nedir? Ve Bunlardan Nasıl Uzak Durulur?
Her şeye rağmen sakin bir başlangıç ile halen evinizdeki dolaplarda duran bu tehlikeli düşmanları tanıyalım.
Ticari Çamaşır Deterjanları içindeki 13 Tehlikeli Ticari Çamaşır Deterjanları içindeki Kimyasal
Yıkanmayı bekleyen çamaşırlar, aynen bulaşık yıkamak kadar günlük bir sıkıntıdır. Pek çoğumuz için sonu gelmeyen angarya işlerdir. Bununla birlikte, kirli çamaşırlar, çamaşır deterjanındaki zararlı kimyasalların kirli çamaşırlarıyla karşılaştırıldığında aslında hiçbir şeydir.
Ve sağlığınız için tehlikeler… Haydi şirketlerin KENDİ kirli çamaşırlarını havalandırmasına yardım edelim. Çamaşır deterjanı ürünlerinde en yaygın zararlı kimyasalların listesi okumaya başlayalım;
Sodyum Lauril Sülfat & Sodyum Laureth Sülfat/ Sodyum Lauril Eter Sülfat (SLS/ SLES)
Çamaşır deterjanlarının yanı sıra bulaşık deterjanı, el yıkama ve şampuandaki ana bileşen ve en yaygın kimyasal olan SLS ve SLES, kiri temizlemeye yönelik yüzey aktif maddelerdir ve köpürtücü bir maddedir. Bunlar başlangıçta atölye, fabrika, garaj zeminde bulunan çok zorlu yağları çıkarmak için yağ giderici olarak geliştirilmiştir. Ne yazık ki deri, göz ve akciğerde de iltihaplanmaya ve iç organlara zarar vermelerine rağmen yaygınlaşmışlardır. SLS/ SLES çevre için de zehirlidir. Aslında SLS o kadar rahatsız edicidir ki, araştırmacılar bunu sıklıkla akut cilt ve göz tahrişine neden olmak için kullanırlar. Böylece iyileştirici maddelerin işe yarayıp yaramadığını ölçebilirler!
Fosfatlar
Fosfat maruziyeti, genel, sağlıklı bir popülasyonda kardiyovasküler hastalık, osteoporoz ve tüm nedenlere bağlı ölüm ile bağlantılıdır. Deterjanlarda fosfatların yasaklanması, doğal su yollarının ötrofikasyondan (yerli deniz hayvanı türlerinin yüksek oranda yok olmasına neden olan mineral zehirlenmesi) korunmasında çok önemli bir adımdır.
Formaldehit
Evet, yanlış okumadınız. Ölü bedenleri korumak için kullanılan zehirli kimyasal, birçok çamaşır ürününde ve bulaşık deterjanında bulunuyor. Düşük seviyelerde bile formaldehit solumak veya koklamak yoluyla maruz kalmak, kanser hakkında araştırma yapan sağlık kuruluşlarına göre kanser riskinizi artırır. Ayrıca düzenli maruz kalma (nekroz) ile giderek ölmekte olacak doku lekelerine ve paraziter enfeksiyonlara, alerjik reaksiyonlara veya kanser ile tutarlı bir bağışıklık tepkisine neden olmuştur. Amerika Çevre Koruma Ajansı EPA dahi bu maddeyi B1 sınıfı olası kanserojen (kansere neden olan madde) olarak tanımlıyor ve cilt ile temasında akut toksisiteye neden olduğunu söylüyor.
Klorlu Ağartıcılar
Çamaşır suyunun cildi ve akciğeri tahriş etmesi şaşırtıcı değil, ancak çoğu insan çamaşır ürünlerinde ne kadar yaygın olduğunu veya tam olarak ne kadar zararlı olabileceğini bilmiyor, pek çok insan daha fazla beyazlık için her çamaşır yıkama seferine en az bir bardak daha ekliyor. Büyük bir ağartma maddesi üreticisinin malzeme güvenlik sayfası bize bu maddenin tam olarak ne kadar tehlikeli olduğunu söylüyor; Gelin bu özete bakalım…
Klorlu Ağartıcılar Neden Bu Kadar Tehlikeli?
Klorlu ağartıcılar ciltte ve gözlerde ciddi kostik yanıklar, körlük, akciğer ödemi (akciğerlerde nefes almayı kısıtlayan sıvı), solunum yetmezliği ve daha fazlasına neden olur. Çamaşır suyu kullanırken kimyasallara dayanıklı önlük, kimyasallara dayanıklı eldivenler, gözleri dumandan korumak için koruyucu gözlükler ve hatta hava solunum cihazları dahil olmak üzere kişisel koruyucu ekipman kullanılması gerekir!
Çamaşır suları hakkında her gün yeni bir uyarı yazısı okumamıza rağmen ve ne kadar zararlı olduğunu anlamaya başlamamıza rağmen halen bu maddelerden vazgeçemiyoruz. Bilinçaltımızda "yok ya o kadar da zararlı değildir” inancı var. Çünkü televizyonlar, daha yeni yürümeye başlayan bebeklerin yakınına mutlu bir şekilde çamaşır suyu dökülen neşeli reklamlar ile dolu. Gerçekten nasıl da korkunç bir durum!
Babı Şifa Doğal Çamaşır Deterjanlarını ve Yumuşatıcılarını Satın Almak ve Denemek İçin Tıklayın…
Amonyum Sülfat
Bu çamaşır katkı maddesi o kadar zehirlidir ki, üreticiler onu iç mekanlarda kullanmamanızı önermektedir! Geçirimsiz eldivenlere ve göz ve akciğer korumasına ek olarak, amonyum sülfatın kullanım gereklilikleri, kimyasalın veya boş kaplarının kanalizasyona veya su yollarına ulaşmasına asla izin vermemeyi içerir ve kategori 3 olarak sınıflandırılır. Yani oral, cilt ve solunum için kesin zehirlidir.
Dioksan (1,4 Dioksan/ Dietilen Dioksit/ Dietilen Eter/ Dioksan)
Farklı isimlerde karşımıza çıkan bu çamaşır katkı maddesi, evinizden ve ailenizden olabildiğince uzağa aittir. Sıvısı ve dumanı kendiliğinden tutuşabilir; bilinen bir kanserojendir (1988'den beri kansere neden olduğu bilinmektedir). Cilt, göz ve akciğer iltihabına neden olur (bazıları geri döndürülemez). Sadece solunum cihazları dahil olmak üzere koruyucu donanım (10) ile birlikte kullanılmalıdır ve maruz kaldığınızda (inhalasyon, cilt teması veya gözlerinizdeki dumanlar dahil göz teması yoluyla), şu organları hedef alır: böbrekler, merkezi sinir sistemi, karaciğer, solunum sistemi, gözler ve cilt.
Babı Şifa Doğal Çamaşır Deterjanlarını ve Yumuşatıcılarını Satın Almak ve Denemek İçin Tıklayın…
Optik Parlatıcılar/ UV Parlatıcılar
Leke giderici olarak çamaşır deterjanlarına dahil edilir; ancak lekeleri çıkarmazlar! Giysileri görünür ışığı yansıtan bir maddeyle kaplarlar, böylece lekeleri göremezsiniz; leke kapatıcıdırlar. Ayrıca göz, deri ve akciğeri tahriş edicidir; su yaşamı için son derece zehirli; kendiliğinden tutuşabilir.
Amonyum Dörtlü Dezenfektanlar (Quats/Sentezlenmiş Katyonik Yüzey Aktif Maddeler)
Genç yemek servisi çalışanları tarafından yaygın olarak "quat” olarak bilinen bu temizlik katkı maddesinin aşındırıcı olduğu bilinmektedir ve göz, cilt ve akciğer hasarına neden olduğu için ev temizlik ürünlerinde bulunmamalıdır. Bu kimyasalları çamaşır deterjanına dahil etmek için akıllıca hiçbir sebep yoktur.
Nonilfenol Etoksilatlar (Nonoksinol, NPE'ler)
Gözlere, cilde ve akciğerlere zarar verdiğine dair birçok uyarıya ek olarak, bu çamaşır deterjanı bileşeni, solunan duman veya buğuya uzun süre maruz kalmanın ölümcül olabileceğini belirtir!
Sentetik Kokular, Parfümler ( Kaynağı Belirtilmemiş Olan Parfümler)
Üreticiler, yasal bir boşluk nedeniyle kokularının içeriğini listelemek zorunda değildir. Deterjana koku eklemek, ürünün etkisini hiçbir şekilde iyileştirmeden yanlış bir temizlik izlenimi verir. Aldatma, çoğu insanın düşündüğünden çok daha ileri gidiyor - etik olmayan pazarlama şemalarının nesiller boyu beyin yıkaması nedeniyle, araştırmalar, özellikle kadınların, ürünün temizlemede etkisiz olduğu açıkça gösterilmiş olsa bile, neredeyse yalnızca kokuya dayalı ürünleri seçtiğini gösteriyor. Sentetik, yapay kokular genellikle kimyasal duyarlılık, alerjik reaksiyonlar ve kızarıklık durumlarında suçlanır. Göğüs hastalıkları uzmanları, ciğerlerimiz sürekli olarak zararlı, gereksiz dumanlarla dolu olduğundan, özellikle parfüm maddesi olarak satılmadığı sürece yapay kokunun ticari ürünlerden çıkarılmasını neredeyse evrensel olarak önermektedir. Birçoğu bilinen kanserojenler ve endokrin bozuculardır.
Boyalar
Boyalar hiçbir temizleme gücü sağlamamakla kalmaz, aynı zamanda açıklanamayan alerjiler veya kızarıklıklar ortaya çıktığında sık görülen başka bir suçludur. Birçoğu kanıtlanmış kanserojendir ve neredeyse tamamı endokrin bozuculardır.
Benzil Asetat
Bu katkı maddesi teneffüs edildiğinde veya deri üzerine döküldüğünde zararlıdır ve böbrekleri ve sinir sistemini hedef alır.
Diklorobenzen (P-Diklorobenzen/ Benzen)
Benzen, su havzasını yıllarca zehirlemeye devam edebilecek ani, yüksek derecede toksik bir etkiye sahiptir. Dumanı dahil insanlar için kanserojen uyarısı ile listelenmiştir.
Daha Güvenli Alternatifler Nelerdir?
Çamaşır işleriniz hiçbir zaman bitmeyecek. Evde üretebileceğiniz çamaşır deterjanları olsa da bir iş değişimi düşünmüyorsanız buna mesai harcamanız mümkün değildir. Bu nedenle popüler seçeneklerden biri daha iyi modern sağlığa zararsız olan çamaşır deterjanları aramaktır. Tehlikeli toksinlere karşı daha güvenli ve daha çevreci alternatifleri olan doğal ve bitkisel olarak sınıflandırılan deterjanlar ilk seçeneğiniz olacaktır. Her zaman fosfat içermeyen bitki bazlı yüzey aktif maddeler içeren bir deterjan seçmelisiniz. Bu aşamada sitemizden de doğal ürünleri temin edebileceğinizi hatırlatmak isteriz;
Babı Şifa Doğal Çamaşır Deterjanlarını ve Yumuşatıcılarını Satın Almak ve Denemek İçin Tıklayın...
Bu bilgi ile beraber sirke kullanım olayı GERÇEKTİR. Ancak yalnızca her gün yıkarsanız ve lekeleri ön işlemden geçirirseniz etkili olacaktır. Sadece sirke kullanmak dahi sabun veya deterjan gerektirmeyecektir. Fakat zahmetli ve biraz kokulu bir çözümdür.
Bu durumda yine araştırmaya dönmek en iyisidir. Dikkatlice araştırırsanız daha güvenli doğal ve bitkisel deterjanlar bulabilirsiniz. Bu arada çoğu kendini yeşil veya temiz(!) olarak isimlendiren ticari deterjanlar aslında çevreci temizleyiciler DEĞİLDİR! Bunlar, kokuyu ve/veya boyayı GİZLEMEK ve MASKELEMEK için eklenen bileşenlerle aynı özelliklere sahip boya ve koku yüklü ürünlerdir!
Seçim yaparken bir diğer dikkat edilecek nokta ise sabun bazlı çamaşır deterjanlarından bazıları, yanlış kullanıldıklarında giysiler üzerinde kalıntı bırakabilir, ancak bu, ticari olarak satılan zehirli deterjanların kalıntıları gibi değildir. Şu yöntemlerden herhangi biri birlikte veya tek başına birikmeyi önleyecek veya düzeltecektir:
Yıkama döngüsüne çamaşır sodası, kabartma tozu veya boraks ekleyin ve durulama döngüsüne sirke veya sitrik asit ekleyin.
Doğal Çamaşır Suyu Alternatifleri Nelerdir?
Limon suyu + güneş + zaman = doğal ağartıcı.
Bizde kendi doğal ürünlerimizde uçucu yağların temizleme gücünü çok sık kullanıyoruz. Çoğu zaman hijyen ürünlerimize limon esansiyel yağları bu sebeple ekliyoruz.
Seyreltilmiş hidrojen peroksit harika bir şekilde çalışır, ancak limonun aksine kumaşa zarar verebileceğinden güneşte bekletmeyin. Tüm her şeyi bu ürüne batırmadan sadece bir sprey şişesi ile de hijyen sağlayabilirsiniz.
Zararlı Kimyasallar İçermeyen Güvenli Çamaşır Yumuşatıcılar Kullanın
Yıkamada kabartma tozu ve durulamada sirke birçok giysi için mükemmeldir. Hava izin verdiğinde taze bir koku için kurulayın. Koku için esansiyel yağlarda kullanabilirsiniz.
Bu bilgileri her gün daha çok hayatına dahil eden birçok kişi, çamaşır deterjanındaki zararlı kimyasalları en aza indirmek, çevreye ve ailelerinin sağlığına yönelik kaygılardan dolayı bitkisel içeriklere sahip ürünlere geri dönüyor. Ancak bitkisel içeriklere sahip doğal olarak adlandırdığımız çamaşır temizleyici ve yumuşatıcılarını her zaman bulamadıkları için çok pahalı olduklarını da düşünüyorlar. Fakat Babı Şifa ürünlerinin tüm ürünlerinin temeli bitkisel olduğu için ürünlerimizi üretmede artık çok fazla tedarik imkanına sahibiz. Yani hem bitkisel çözüm olsun hem pahalı olsun demek zorunda değiliz, değilsiniz. Sadece bir kere doğal çamaşır deterjanlarımızı deneyin ve daha sağlıklı bir temizliğin mümkün olduğunu görün.
Babı Şifa Doğal Çamaşır Deterjanlarını ve Yumuşatıcılarını Satın Almak ve Denemek İçin Tıklayın…
Kaynaklar;
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16787454/
https://healthy-communications.com/msds-sodium-lauryl-sulfate
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17908190/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566440/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/249680/
https://www.cdc.gov/niosh/topics/formaldehyde/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2124506/
https://www.epa.gov/sites/production/files/2016-09/documents/formaldehyde.pdf
https://beta-static.fishersci.com/content/dam/fishersci/en_US/documents/programs/education/regulatory-documents/sds/chemicals/chemicals-a/S25176A.pdf
https://www.nwmissouri.edu/naturalsciences/sds/0-9/1%204-Dioxane.pdf
https://www.who.int/ipcs/features/benzene.pdf
https://www.closedsystemlabs.com/Pdf’s/MSDS%20-%20Quaternary%20Ammonium.pdf
http://www.inchem.org/documents/icsc/icsc/eics1331.htm
https://beta-static.fishersci.com/content/dam/fishersci/en_US/documents/programs/education/regulatory-documents/sds/chemicals/chemicals-p/S25299A.pdf