1200 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO FIRSATI!
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Plastik Kaplar Yiyeceklerimiz İçin Güvenli Midir?

16-04-2024 12:35
Plastik Kaplar Yiyeceklerimiz İçin Güvenli Midir?
Endüstriyel gıda sektörü, plastik kapların, plastik taşıyıcıların ve konteynerlerinin güvenli olduğunu söylüyor ancak bazı uzmanlar veri eksikliğine işaret ederek plastik ve ısının iyi bir karışım olmadığı konusunda uyarıyor.
Birçoğumuzun yemek artıklarını saklamak için plastik kaplarla dolu bir mutfak dolabı vardır.

Ancak plastiğin sağlık ve çevresel tehlikeleri konusunda farkındalık arttıkça, bazı tüketiciler şunu merak ediyor olabilir: Eski şarküteri kaplarından kurtulmanın zamanı geldi mi?

Şimdiye kadar üretilen tüm plastik atıkların yalnızca %9'u geri dönüştürüldü. Küresel ısınmaya ve kirliliğe olan katkılarından, vücudumuza giren kimyasallara ve mikroplastiklere, besin zincirine ve çevreye kadar bu ucuz malzemenin gerçek maliyeti daha da belirginleşiyor.

Besin zinciri boyunca plastik ürünlerde binlerce bileşik bulunuyor ve bunların çoğu hakkında nispeten az şey biliniyor. Ancak plastikte bulunan bazı kimyasallar hakkında bildiklerimiz endişe verici.

Örneğin plastiği daha esnek hale getirmek için kullanılan ve gıda ambalajlarında ve plastik ambalajlarda bulunan ftalatlar, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından ABD nüfusu genelinde ölçülebilir düzeylerde bulunmuştur. Hayvan çalışmalarında üreme bozuklukları ile ilişkilendirilmiştir. Ve bazı araştırmacılar insanlarda azalmış doğurganlık, nörogelişimsel sorunlar ve astım ile bağlantılar öne sürmüştür.

Gıda plastiklerine yaygın olarak eklenen bir diğer kimyasal olan BPA, kimyasalın yenidoğan ve bebek beyni ve üreme sistemine zarar vermesiyle ilişkilendirilen çalışmaların ardından artan düzenlemelere maruz kaldı. Ancak "BPA içermez" olarak pazarlanan ürünlerde yaygın olarak kullanılan iki alternatif olan BPS ve BPF, öncekilerle benzer etkilere sahip olabilir: Hem Texas Üniversitesi hem de Washington State Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar, trilyon başına bir parça dozunda bile bunu ortaya çıkardı. BPS hücre işleyişini bozabilir. New York Üniversitesi'nin 2019 yılında yaptığı bir araştırma, çocukluk çağı obezitesini BPS ve BPF ile ilişkilendirdi.

Üretim sırasında plastiğe pek çok başka kimyasal da ekleniyor ve araştırmacılar, bunların sağlığı ve gelişimi nasıl etkilediğine dair anlayışımızda birçok boşluk bulunduğunu kabul ediyor. Ancak "mucize malzeme" hakkındaki endişeleri artıran araştırmalar artıyor.

Plastik Paket Servis Kaplarında Ne Var?


Gıda kapları, gıda üretim hatlarındaki kaplamalı taşıma bantlarından narin meyveler için tek kullanımlık kapaklara, şeffaf havuç torbalarına ve süt sürahilerine kadar, yediğimiz şeylere dokunan devasa bir plastik ürün zincirinin yalnızca bir halkasıdır.
Araştırmacılar, hangi kimyasalların günlük plastik malzemeleri oluşturduğu konusunda daha fazla şeffaflık olmadan hangi plastik kapların güvenli olduğuna cevap vermenin zor olduğunu söylüyor.

2019 yılında, gıda ambalajlamanın arkasındaki bilime odaklanan, İsviçre merkezli, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Gıda Ambalaj Forumu (FPF), dünya çapında plastik gıda ambalajı üretimiyle ilişkili "muhtemelen" 900'den fazla kimyasal ve 3.400 "kimyasal" daha içeren bir veri tabanı derledi. muhtemelen” kullanıldı. Araştırmacılar, bu 4.300 kimyasalın %60'ının herhangi bir tehlike verisine sahip olmadığını buldu.

New York Üniversitesi Grossman Tıp Fakültesi Çevresel Tehlikeleri Araştırma Merkezi direktörü Dr Leo Trasande, "Endişe açısından yöneleceğim bilinenler bunlardır" dedi. BPA ve ftalatlar gibi iyi bilinen plastik katkı maddeleri hakkında ise "Gerçek şu ki, bir o kadar sorunlu olabilecek pek çok “bilinmeyen bilinmeyen” var dedi.

1988 yılında plastik endüstrisi, dolaşımdaki en yaygın yedi plastik reçine türü için standartlaştırılmış tanımlama kodlarını ortaya çıkardı. Soda şişelerinin ve yoğurt kutularının dibinde bulunan bu küçük rakamlar, ne tür plastik yediğiniz veya içtiğiniz konusunda size ipucu veriyor. Yiyecek kaplarının çoğu (hem paket kaplar hem de yeniden kullanıma yönelik olanlar) düşük yoğunluklu polietilenden (4) veya polipropilenden (5) yapılmıştır.

Araştırmacılar, gıda ambalajları ve saklama kaplarının ne kadar kimyasala maruz kaldığından tam olarak emin değiller ancak plastiğin tamamen dayanıklı bir malzeme olmadığını biliyorlar. Trasande, polietilen ve polipropilenin ısıya maruz kaldığında (örneğin mikrodalgada veya bulaşık makinesinde) parçalanabileceğini ve bilinmeyen kimyasalların yiyecek ve içeceklere karışabileceğini söyledi. Yağlı gıdaların da bazı plastik kimyasalları çektiği düşünülüyor.

FPF plastik yapmak için gereken karmaşık kimyanın, plastik gıda kaplarında başka hangi kimyasalların bulunduğunu tam olarak bilmeyi zorlaştırdığını belirtiyor. (Gıda ambalajını özel olarak inceleyen az sayıdaki kuruluştan biri olan FPF, finansmanının çoğunu cam ambalaj endüstrisinden alıyor. Ve araştırma önceliklerinin fon sağlayanlardan bağımsız olarak belirleniyor.)

Plastik üretimi sırasında serbest radikaller ve reaksiyon yan ürünleri oluştuğundan, başladığınız kimyasal içerikler nihai ürünün gerçek bileşimi olmayabilir. Orijinal kaynak malzemelerde, bilinen kimyasal içeriklerin yanı sıra biriken safsızlıklar ve istenmeden eklenen maddeler (Nias) da bulunur.

FPF üreticilerin bile "ürünün malzemelerinin kimyasal bileşimini son küçük molekülüne kadar tam olarak bilmediğini" söylüyor.

Bir ticaret grubu olan Plastik Endüstrisi Birliği (Plastik), araştırmacıların şüpheli güvenlik iddialarına karşı çıktı.

“Gıda ambalajında kullanılan tüm plastikler sıkı testlerden geçiyor. Herhangi bir plastik gıda ambalajı ABD Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA) ulaşana kadar kimyagerler ve toksikologlar tarafından birçok kez test edilmiştir. Bir sözcü e-postayla yaptığı açıklamada, plastik yiyecek ve içecek kaplarının dondurucuda, mikrodalgada, bulaşık makinesinde veya üçünün bir kombinasyonunda, bu kullanımların paketin üzerinde etiketlenmesi durumunda güvenli bir şekilde kullanılabileceğini söyledi.

Bu Gıda Kaplarını Kim Test Ediyor?

FDA, yeniden kullanılabilir gıda saklama ve paket servis kaplarının yanı sıra gıda üretim yüzeyleri ve orijinal ambalajı da içeren bir kategori olan "gıdayla temas eden maddeler" (FCS) üzerinde gözetime sahiptir.

Ancak bazı uzmanlar, FDA'nın standartlarının ardındaki titizliği sorguluyor; bunun nedeni, FDA'nın, gıda sistemi genelinde kullanılan herhangi bir kimyasalın güvenliğini belirlemek için üreticilere güvenmesi.

FDA, herhangi bir yeni FCS ile ilgili olarak üreticilerin toksikolojik verilerini inceler. Ancak kurum, üreticilerin testlerini nasıl gerçekleştireceğini düzenlemiyor; bunun yerine ajans “tavsiyeler” sağlar. Bağımsız danışman ve gıda katkı maddeleri uzmanı Maricel Maffini, bu tavsiyelerin bile kimyasal toksikoloji testlerine ilişkin en son bilimle uyuşmadığını söyledi.

Örneğin, üreticilerin insan maruziyetinin milyarda 0,5 parçanın (ppb) altına düştüğünü tahmin etmeleri durumunda, kullandıkları maddeler için toksikoloji verilerini sağlamak zorunda değiller. Ancak bilim adamları, bazı endokrin bozucu kimyasalların, özellikle bebekler ve hamile kadınlar gibi savunmasız popülasyonlarda daha da düşük miktarlarda etkilere sahip olabileceğine inanıyor.

Plastik Kaplar Mikrodalgada Ve Bulaşık Makinesinde "Güvenli" Olarak Kullanılabilir mi?


FDA yasası uyarınca, herhangi bir ürünün "mikrodalgaya dayanıklı" mı, "bulaşık makinesinde yıkanabilir" mi, hatta yeniden kullanılabilir mi olduğu da dahil olmak üzere "kullanım koşullarını" belirlemek de üreticilere kalmıştır. Bir FDA sözcüsü e-posta yoluyla şunları söyledi: "Ürünlerinin kullanım amacına göre güvenlik açısından uygun şekilde etiketlendiğinden emin olmak üreticinin sorumluluğundadır."

Uzmanlar, mikrodalga fırın ve bulaşık makinesi için "güvenli" etiketi taşıyan kaplarda bile ısı ve plastiğin iyi karışmadığına dikkat çekiyor. Isı, plastikteki kimyasal bağların kırılmasına yardımcı olduğundan, yüksek sıcaklıklara maruz kalmanın kaptan gıdaya kimyasal geçiş oranını artırması mümkündür. Bilim adamları güneşte bırakılan su şişelerinde bile daha yüksek oranda kimyasal göç olduğunu belgelediler.

FDA'nın "kullanım koşulları" konusunda üreticilere saygısı, aynı zamanda birçok kişinin yeniden kullandığı ve bulaşık makinesinde yıkadığı şarküteri ve restoran paket servis kaplarının bu tür aşınma ve yıpranmaya dayanıklı olmayabileceği anlamına da geliyor. FDA ve üreticiler tarafından daha fazla test ve şeffaflık yapılmadan uzmanlar, yeniden kullanılabilir kaplardan daha yüksek oranda kimyasal sızıntısı olup olmadığını söyleyemezler.

Bu Kimyasallara Maruz Kalmanın Problemli Olduğuna Dair Yeterli Kanıt Var.
Üreticiler, bilimin yeni güvenlik soruları ortaya çıkaracak şekilde gelişmesine rağmen, ürünlerini yapmak için onlarca yıl önce bazı durumlarda onaylanmış bileşenlere de güvenebilirler.

“Bir kimyasal, karışım veya polimer onaylandıktan sonra sonsuza kadar orada kalır. Maffini, "1962'de güvenli kabul edilen şeyin, bilimsel bilgideki ilerlemelere veya popülasyondaki o belirli bileşiğe maruz kalmaya dayalı olarak şimdi hala güvenli olup olmadığına dair yeniden değerlendirme veya geriye dönüp bakma yok" dedi.
Trasande, gıda ambalajının günlük olarak binlerce kimyasala maruz kalmamızda oynadığı büyük rol konusunda "bilgimizde hala boşluklar bulunduğunu" kabul etti. Yine de "bu kimyasallara maruz kalmanın sorunlu olduğuna dair yeterli kanıt var".
Amerikan Pediatri Akademisi için gıda katkı maddeleri ve temas kimyasallarının bebekler ve küçük çocuklar için oluşturduğu bilinmeyen risklere odaklanan ve daha fazla araştırma ve güncellenmiş düzenlemeleri savunan 2018 tarihli bir politika beyanının ortak yazarıdır.

"Hiçbirimiz bu kimyasalların her birinin kendi başına zehirli olduğunu iddia etmiyoruz. Kendimizi 1700’lere geri götürmeye çalışmıyoruz” dedi. "Yeni bir bilime ihtiyaç var ve hangi kimyasalların kullanıldığının açıklanması için gereklilikler olması gerekiyor."

Plastiği Yemeğinizden Nasıl Uzak Tutabilirsiniz?

Tüm bu bilinmeyenler ve plastiğe olan bağımlılığımızın yıkıcı çevresel etkileri göz önüne alındığında, plastik bağımlılığınızı azaltmak ve onu yiyeceklerinizden uzak tutmak için işte bazı ipuçları:

Mümkün Olduğunda Cam Veya Metal Kaplara Geçin!


Özellikle paket servis kapları ve yeniden kullanıma yönelik olmayan diğer plastik türleri söz konusu olduğunda, mikrodalga fırın ve bulaşık makinesi de dahil olmak üzere ısıdan kaçının.

Plastik sonsuza kadar dayanmaz (içerdiği bazı kimyasallar öyle olsa bile) - çizilmiş ve rengi solmuş plastikten kaçının ve SodaStream şişeleri gibi ürünlerin üzerindeki "son kullanma tarihlerine" dikkat edin.

Yağlı veya yağlı yiyecekleri plastikte saklamayın; plastikte kullanılan birçok kimyasal yağda çözünür ve yağlı yiyeceklere sızma olasılığı daha yüksektir.
Mikroplastiklerin yaygın şekilde tüketilmesine katkıda bulunan plastik su şişelerini azaltın.

Plastik ambalajınızı balmumu ambalajı gibi yeniden kullanılabilir bir seçenekle değiştirmeyi düşünün.

Bu makale, 21 Şubat 2020'de, bir endüstri ticaret grubu olan Kutu Üreticileri Enstitüsü'nün bir temsilcisinin, gıda kutularının %90'ının artık BPA içermediğini ve BPS veya BPF'nin yedek olarak kullanılmadığını söylemesinin ardından değiştirildi. Temsilci, kullanılan spesifik kimyasalları listelemeyi reddederek, yeni astarların akrilik, polyester, BPA olmayan epoksiler veya olefin polimerlerinden yapıldığını söyledi.

Plastik Kullanma Kaplarının Üzerindeki 1'den 5'e Olan Rakamlar Neyi Ediyor?



1. PET veya PETE (Polietilen Tereftalat): Şeffaf, sert plastikler ve genellikle içecek şişeleri, gıda kapları gibi ürünlerde kullanılır. Yeniden işlenebilir.
2. HDPE (Yüksek Yoğunluklu Polietilen): Dayanıklı, sert ve opak plastik. Süt kutuları, deterjan şişeleri ve bazı plastik torbalar bu kategoridedir. Yeniden işlenebilir.
3. PVC (Polivinil Klorid): Genellikle oyuncaklar, bazı gıda sargıları ve inşaat malzemeleri gibi ürünlerde kullanılır. Geri dönüşümü daha zordur.
4. LDPE (Düşük Yoğunluklu Polietilen): Esnek plastik türü. Market torbaları ve bazı kapaklar bu plastikten yapılır. Geri dönüşüm imkanları sınırlıdır.
5. PP (Polipropilen): Yüksek ısıya dayanıklı, genellikle gıda kapları ve bazı bebek şişeleri gibi ürünlerde kullanılır. Yeniden işlenebilir.

Bu kodlar, tüketicilere plastik ürünleri doğru şekilde ayırma ve geri dönüştürme konusunda yardımcı olmaktadır. Yüksek ısıya dayanıklı olan plastikkapları tercih etmek bir nebze de olsa plastik artıklarına maruz kalmayı azaltacağını düşündürmektedir.

Kaynak: https://www.theguardian.com/us-news/2020/feb/18/are-plastic-containers-safe-to-use-food-experts
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.